Welke verf gebruik je voor de kelder

Welke verf gebruik je voor de kelder? Wist je dat dit stiekem best belangrijk is. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: waar moet ik dan op letten? Benieuwd? Kom mee!

Welke verf gebruik je voor de kelder?

Kies bij het verven van een kelder altijd voor een vochtregulerende verf op kalk of krijtbasis. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Zorg er ook voor dat deze verf watergedragen is. Dit bevat een stuk minder schadelijke stoffen en zal nooit ‘vergelen’.

In dit artikel geef ik jou alle ins en outs die je moet weten met betrekking tot het maken van de juiste keuze voor je verf in de kelder. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden dat het best lastig kan zijn. Althans, dat zou je zeggen. Stiekem is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Benieuwd? We duiken erin!

Kelder schilderen; waarom?

Vaak word een kelder gebruikt als opslagplaats. Dit kunnen spullen zijn, maar ook de ‘noodvoorraad’ aan voedingsproducten. Dan wil je natuurlijk niet te maken krijgen met stank of schimmel. Door de muren te schilderen met de juiste verf zal je hier geen last van hebben.

Ook al kom je er misschien niet zo vaak, is het toch fijn als deze ruimte een frisse uitstraling heeft. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om vochtige ruimtes te beschermen tegen dergelijke ongemakken. Er bestaan muurverven die hier speciaal voor gemaakt zijn.

Welke verf je nou het beste kunt kiezen, beschrijf ik hieronder uitgebreid. Ik zal je alle informatie geven, zodat je uiteindelijk zelf de juiste keuze kunt maken.

Waar bestaat verf uit?

Verf bestaat voor het grootste gedeelte uit een bindmiddel, die met behulp van oplosmiddelen, hulpstoffen, pigmenten en vulstoffen bepaalde eigenschappen krijgt.

Deze eigenschappen kunnen bijvoorbeeld hechting, vochtregulerend of glans zijn. Wil je hier meer informatie over? Lees dan mijn andere artikel, waar ik dieper inga op de schadelijkheid van verflucht.

Alkydharsen (terpetine gedragen) en acrylharsen (watergedragen) zijn als het ware het bindmiddel van verf . Deze twee soorten zijn verreweg het ‘populairste’. Over het algemeen wordt watergedragen verf aangeraden voor binnen. Waarom? Heel simpel! Bij watergedragen verf komt een stuk minder schadelijke stoffen vrij.

Vandaag de dag zijn er zo veel verschillende soorten verf, die allemaal verschillende eigenschappen bezitten, dat er tal van ‘juiste keuzes’ zijn met betrekking tot verf voor in de kelder. Laten we daar is dieper op ingaan!

Heb ik een vochtregulerende of vochtwerende verf nodig?

Kies voor een vochtregulerende verf. Hierdoor kan vocht op een natuurlijke manier door het oppervlak van een muur bewegen. Dit zorgt voor een betere vochtregulatie in je kelder.

Laten we het eerst eens zijn over het feit dat een kelder vaak vochtig is. De oorzaak hiervan is simpel; vaak is er een slechte tot geen ventilatie en zijn er temperatuurschommelingen. De condens die hierdoor ontstaat, slaat uit tegen de muren, wat kan resulteren in schimmel en vochtvlekken.

Ook is het mogelijk dat grondvocht (door slechte waterafvoer) in de muren trekt, waardoor deze poreus word. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan waar vocht doorheen komt. Ook hierdoor kunnen vochtvlekken en schimmel ontstaan.

Ik wil je één ding heel duidelijk maken. Dat is hoe belangrijk het verschil tussen een vochtwerende en vochtregulerende verf is. Kies in een kelder dus NIET voor een vochtwerende verf.

Bij een vochtwerende verf lijkt in eerste instantie het vocht en schimmel probleem opgelost. Dit is niet waar! Deze verf laat geen vocht door (niet-ademend) waardoor vocht zich achter de verf, op de muur ophoopt. Uiteindelijk zal dit leiden tot afbladderende verf, een vreselijke stank en schimmel. Let hier dus goed op, want dit soort verf word wel vaak aanbevolen op het internet!

Nu hoor ik je denken; maar dan loopt het vocht toch letterlijk langs mijn muur? Nee, niet waar. Vocht in je keldermuur kan als het ware verdampen in de lucht. Eventuele waterdamp in je kelder kan tevens ook weer opgenomen worden in de muur, waardoor deze verf vochtregulerend werkt en op een natuurlijke manier de vochtbalans in je kelder bepaald word.

Kalkverf of krijtverf voor in de kelder?

Kalkverf is een zeer natuurlijk product. Het bevat geen chemische oplosmiddelen en kunstharsen waardoor deze verf dus niet schadelijk is. Het bestaat voornamelijk uit water en gebluste kalk wat resulteert in een vochtregulerende werking. Hierdoor zullen er geen vocht en schimmelvlekken op de muur ontstaan.

De verf hecht het beste op een poreuze, minerale ondergrond en heeft altijd een matte uitstraling. Kalkverf kun je niet zomaar op een oude laag verf aanbrengen en het kan altijd iets afgeven als je er tegenaan stoot.

Het belangrijkste bestanddeel in krijtverf is; je raad het al, krijt. Krijtverf hecht op vrijwel alle ondergronden. Krijtverf kan ook gemakkelijk aangebracht worden op oudere verflagen. Hierdoor is krijtverf een erg ‘populaire’ keuze. Na het aanbrengen van krijtverf krijgt je muur een egale uitstraling. Ook krijtverf is vochtregulerend.

Kortom, beide verfsoorten zijn te gebruiken. Dit hangt dus puur van je voorkeur af. Bij kalkverf krijgt je muur een ruwere uitstraling en moet een eerder aangebrachte laag verf compleet verwijdert worden. Bij Krijtverf krijgt je muur een egalere uitstraling en kun je gelijk over een oude laag heen schilderen. Zorg er natuurlijk altijd voor dat de muur stofvrij is. Beide soorten zijn vochtregulerend.

Watergedragen of terpetine gedragen verf?

Ik raad een watergedragen verf aan. Waarom? Dat zal ik je vertellen. In een watergedragen verf zitten veel minder tot geen vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen erg schadelijk zijn, wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid.

Bovendien zal een watergedragen verf nooit ‘vergelen’. Bij een terpetine gedragen verf is dit wel. Een terpetine gedragen verf heeft vaak een hogere glansgraad en duurzaamheid waardoor hij doorgaans beter geschikt is voor buiten gebruik.

Samengevat

Kies voor een vochtige kelder altijd een vochtregulerende op watergedragen verf. Of deze op krijt of kalk basis is hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Deze ‘speciale’ muurverven kunnen erg uiteen lopen in prijs. Ze zullen in alle gevallen goed dekken en hun werk doen, maar bedenk je altijd dat op lange termijn de kwaliteitsverschillen wel duidelijk kunnen worden.

FAQ

Welke verf gebruik je voor de kelder?

Kies bij het verven van een kelder altijd voor een vochtregulerende verf op kalk of krijtbasis. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Zorg er ook voor dat deze verf watergedragen is. Dit bevat een stuk minder schadelijke stoffen en zal nooit ‘vergelen’.

Waar bestaat verf uit?

Verf bestaat voor het grootste gedeelte uit een bindmiddel, die met behulp van oplosmiddelen, hulpstoffen, pigmenten en vulstoffen bepaalde eigenschappen krijgt.

Heb ik een vochtregulerende of vochtwerende verf nodig?

Kies voor een vochtregulerende verf. Hierdoor kan vocht op een natuurlijke manier door het oppervlak van een muur bewegen (ademen). Kies geen vochtwerende verf omdat vocht zich dan op de muur achter de verf zal ophopen wat resuteerd in schimmel en afbladderende verf.

Categorieën: Schilderen

1 reactie

Hoe schilderen zonder strepen? - Klusjesbaas · 16 mei 2023 op 07:46

[…] als je binnen in huis je muren gaat schilderen. Waarom? Dat leg ik in dit artikel verder uit. In een kelder gebruik je bijvoorbeeld weer een ander soort verf dan in de woonkamer of badkamer. Dit, omdat de […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *