Is slapen in een verflucht schadelijk

Iedereen kent het vast wel, die vreselijke indringende lucht die in je kamer hangt na het schilderen. Dat is niet vreemd want verf bevat tal van chemische stoffen. Nou is jullie volgende vraag; Is slapen in een verflucht eigenlijk schadelijk? Daar geef ik jou in dit artikel uitgebreid antwoord op.

Slapen in een verflucht schadelijk?

Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Voor baby’s en zwangere vrouwen kunnen deze chemische stoffen extra schadelijk zijn. Bij langdurige blootstelling aan deze stoffen (denk aan schilders) kan aantasting aan het zenuwstelsel ontstaan. Dit word ook wel de ‘schilderziekte’ genoemd.

In dit artikel zal ik dieper ingaan op wat voor soort stoffen er zich in verf bevinden, welke stoffen hiervan schadelijk zijn en wat de richtlijnen van deze schadelijke stoffen zijn. Verder zal ik uitleggen waardoor de geur van deze verflucht ontstaat. Tot slot zal ik nog wat tips geven om die indringende verflucht zo snel mogelijk uit je kamer te krijgen.

Waar bestaat verf uit?

Verf bestaat uit veel verschillende soorten stoffen. Deze stoffen zorgen er voor dat verf bepaalde eigenschappen krijgt. Verf voor binnen heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen nodig dan verf voor buiten. In grote lijnen kan je deze stoffen in vijf categorieën plaatsen.

  • Bindmiddel: dit is het hoofdbestanddeel van verf. In principe is verf een bindmiddel die met behulp van oplosmiddelen, hulpstoffen, pigmenten en vulstoffen bepaalde eigenschappen krijgt. Bij deze eigenschappen kun je denken aan hechting, hardheid, glans en duurzaamheid. Het bindmiddel bepaald veelal de naam van de verf. Meestal worden hiervoor kunstharsen gebruikt. Denk hierbij aan alkydharsen (terpentinegedragen verf) of acrylharsen (watergedragen verf)
  • Oplosmiddelen: hierin bevinden zich vooral de schadelijke stoffen (VOS). Oplosmiddelen zorgen ervoor dat verf goed vloeit, droogt en dat het gemakkelijker te verwerken is. Watergedragen verf bevat minder schadelijke oplosmiddelen dan terpetinegedragen verf. Daarom word dit soort verf vaak binnenshuis gebruikt.
  • Hulpstoffen: deze stoffen zorgen er vooral voor dat de technische eigenschappen van een verf verbeterd. Vaak bevat een verf niet meer dan 1% aan hulpstoffen
  • Pigmenten: dit zijn poeders die uit sterk gekleurde korrels bestaan. Deze worden verwerkt met een bindmiddel waardoor de volgende optische eigenschappen zoals kleur, dekbaarheid en lichtvastheid ontstaan.
  • Vulstoffen: vaak worden kalk en krijt als vulstof gebruikt. Deze stoffen maken de verf dikker en bevinden zich in een grotere hoeveelheid in muurverf en grondverf. Dit zorgt er vervolgens voor dat je makkelijker een dekkende laag verf aan kunt brengen.

Wat voor schadelijke stoffen zitten er in verf?

Het antwoord hierop is afhankelijk van de soort verf die gebruikt word. De schadelijke stoffen die in een watergedragen verf kunnen voorkomen zijn voornamelijk isopropanol en methanol. Tegenwoordig zijn er watergedragen verfsoorten waar geen schadelijke stoffen meer in zitten of dit zo’n lage hoeveelheid is, dat de mate van schadelijkheid te verwaarlozen valt.

De bekendste schadelijke stoffen in terpentinegedragen verf zijn tuloeen, xyleen, terpetine, aceton en thinner. Deze VOS deeltjes komen vooral vrij bij het aanbrengen en drogen van de verf. Tuloeen is alleen te ruiken als deze in zeer hoge concentratie voorkomt. U kunt hiervan klachten ervaren zoals hoofdpijn, loomheid, vertraagde reactietijd en tinteling van de huid.

Het grote verschil is dat terpentinegedragen verf voornamelijk buiten gebruikt word. Zwangere vrouwen en baby’s moeten voor deze verf wel extra opletten.

Vroeger bevatte verf veel schadelijkere stoffen zoals benzeen (kankerverwekkend) en chroom-6 (voorkomt roestvorming). Chroom-6 werd vooral verwerkt in grondverf. Het kan ernstige gevolgen met zich meebrengen zoals kanker, luchtweginfecties en allergieën.

Tegenwoordig zijn deze stoffen verboden, maar pas op! Het is nog steeds mogelijk om verf tegen te komen die chroom-6 deeltjes bevat. Bijvoorbeeld bij het schuren van een oude schuur of iets dergelijks. Zorg daarom altijd voor goede persoonlijke bescherming.

Wat zijn de richtlijnen voor deze schadelijke stoffen?

Het besluit organische oplosmiddelen in verven en vernissen (BOOVV) heeft in de EG-verfrichtlijn vastgesteld dat oplosmiddelhoudende verven die vanaf 1 januari 2010 geproduceerd worden niet meer dan 300 gram per liter VOS mogen bevatten. Voor beitsen geld 400 gram per liter.

Verfproducenten moeten jaarlijks monitoringsgegevens doorsturen naar de BOOVV zodat gecontroleerd kan worden of ze aan de richtlijnen voldoen. Wanneer dit niet het geval is kunnen er zware sancties gelden. Denk hierbij aan boetes of vergunningen die ingetrokken worden.

Op het etiket van een blik verf moet vermeld staan tot welke subcategorie het product behoort, welke grenswaarde hierbij hoort en wat het maximale VOS-gehalte in gebruiksklare hoeveelheid mag zijn.

Waardoor ruikt verf zo indringend?

De geur van verf ontstaat doordat er verschillende VOS deeltjes vrijkomen tijdens het drogingsproces. Denk hierbij aan terpentine, tuloeen, aceton, methanol, isopropanol etc. Enkele eigenschappen van deze stoffen zijn de hechting en droging op de muur.

De meeste schadelijke stoffen komen vrij tijdens het droogproces. Daarom is het aan te raden de kamer zeker drie dagen niet in gebruik te nemen. Dit proces kan nog tot zes weken doorgaan maar dan is de ‘schadelijkheid’ wel zo laag dat dit te verwaarlozen valt.

Er zijn tegenwoordig al soorten verf die weinig tot geen VOS bevatten. Deze zul je alsnog wel ruiken maar stukken minder. Deze watergedragen verfsoorten zijn aan te raden binnenshuis.

Tips om de verflucht te verminderen

Het aller belangrijkste wat je moet doen, is ventileren. Zet alle ramen en deuren tegen elkaar open en plaats een paar ventilatoren in de kamer zodat het lekker gaat tochten. Dit is de basis. Vervolgens kunnen onderstaande tips u verder helpen met het verminderen van de verflucht. Probeer deze tips ook met elkaar te combineren.

  • Zout water: zet wat bakken met zout water in je kamer. Het zoute water zal de geur van de verf absorberen.
  • Laag VOS-gehalte: koop verf met een laag VOS-gehalte. Deze verf bevat minder schadelijke stoffen waardoor de lucht ook minder intens is.
  • Snij een ui: snij een ui en leg deze op een bord in de kamer. De ui zal de geur van de verf neutraliseren
  • Koffieprut: gooi je koffieprut niet weg maar leg dit verspreid op meerdere borden in je kamer. De koffieprut zal de geur van de verf neutraliseren
  • Azijn: meng één deel water en één deel azijn met elkaar. Zet dit vervolgens in de kamer. Het azijn neutraliseert de geur van de verf.
  • Baking soda: verdeel wat soda over verschillende bordjes en leg deze verspreid in de kamer. Ook soda zal de lucht neutraliseren

Conclusie

Kortom, de mate van schadelijkheid word voor het grootste deel bepaald door de soort verf. Kies voor binnen in ieder geval een watergedragen verf met een laag VOS-gehalte. Het VOS-gehalte is af te lezen op het etiket. Als u hierover twijfelt, vraag het dan gewoon aan het winkelpersoneel.

Pas op met baby’s en zwangere vrouwen. Zorg er altijd voor dat de geverfde ruimte goed kan doortochten en combineer dit eventueel met de andere tips om zo snel mogelijk van je verflucht af te komen.

FAQ

Waar bestaat verf uit?

Verf bestaat uit een bindmiddel, oplosmiddelen, hulpstoffen, pigmenten en vulstoffen. De combinatie van deze stoffen bepalen de eigenschap van de verf.

Wat voor schadelijke stoffen zitten er in verf?

De schadelijke stoffen in watergedragen verf zijn voornamelijk isopropanol en methanol. De bekendste schadelijke stoffen in terpentinegedragen verf zijn tuloeen, xyleen, terpetine, aceton en thinner.

Waardoor ruikt verf zo indringend?

Dit komt door de vrijkomende vluchtige organische stoffen (VOS) bij het aanbrengen en drogen van de verf.

Hoe kan ik de verflucht in mijn kamer verminderen?

– Het aller belangrijkste wat je moet doen, is ventileren. Zet alle ramen en deuren tegen elkaar open en plaats een paar ventilatoren in de kamer zodat het lekker gaat tochten.
– Door een bak zout water in je kamer te plaatsen.
– Door een verfsoort te kopen met een laag VOS-gehalte.
– Door een gesneden ui of koffieprut op een bord in je kamer leggen.
– Door een bak azijn in je kamer te zetten.

Categorieën: Schilderen

1 reactie

Hoe schilderen zonder strepen? - Klusjesbaas · 16 mei 2023 op 07:44

[…] voor een watergedragen verf als je binnen in huis je muren gaat schilderen. Waarom? Dat leg ik in dit artikel verder uit. In een kelder gebruik je bijvoorbeeld weer een ander soort verf dan in de woonkamer of […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *