Matte verf of hoogglans verf? - Alles wat je moet weten!

Het is je eindelijk gelukt! Je hebt een huis weten te bemachtigen in deze bizarre tijd. Die wil je vervolgens naar jouw smaak maken. Een veelvoorkomende klus is dan, schilderen. Daar ontstaat vaak het eerste probleem. Wat moet je in hemelsnaam kiezen!?

Vaak is het kiezen van een kleur en wat voor soort verf je wilt gebruiken erg lastig. Aan de hand van dit artikel geef ik jou alle informatie met betrekking tot matte en hoogglans verf. Na het lezen van dit artikel zal dit je keus een stuk makkelijker maken. Over de kleur val niet te twisten. Dit is toch echt je eigen smaak waar ik me niet mee zal bemoeien.

De glansgraad is alles bepalend

Op elke verf wordt gemeten hoe groot de lichtweerkaatsing is. Dit noemen we vervolgens de glansgraad en drukken we uit in een percentage.

Laten we eerst even heel kort de basis in duiken. Verf is een vloeibare substantie die een product een bepaalde bescherming en uitstraling geeft. Vrijwel alle verfsoorten bestaan uit een bindmiddel, gecombineerd met oplosmiddelen, pigmenten, vulstoffen en hulpstoffen.

Het bindmiddel is alles bepalend voor het hecht- en droogproces op een ondergrond. Uit de verschillende manieren van drogen kunnen we opmaken in welke categorie we de verf kunnen plaatsen. Denk hierbij aan mat, zijde mat, zijde glans of hoogglans.

Het is eigenlijk heel simpel. Bij een hoogglansverf bevind het bindmiddel zich heel dicht op elkaar waardoor licht goed weerkaatst kan worden. Bij een matte verf ligt het bindmiddel verder uit elkaar. Er ontstaan als het ware kiertjes (wat matte verf poreus maakt), waardoor licht minder goed weerkaatst.

 • Matte verf: glansgraad <15%
 • Hoogglans verf: glansgraad >75%

Eigenschappen van een matte verf

Als basis is elke verf hoogglans. Om deze verf vervolgens mat te krijgen word matpasta of glossreducer toegevoegd. Hoe meer hiervan wordt toegevoegd, des te matter de verf.

Matte verf weerspiegelt weinig licht waardoor dit een warme uitstraling in je woonkamer geeft. Deze verf is vaak te verkrijgen in zachte natuurlijke kleuren en word als erg rustgevend gezien. Ook wel de ‘veilige’ keus genoemd.

Vaak word een matte verf gebruikt voor muren, plafonds en slaapkamers. Tegenwoordig bestaan er oplosmiddelvrije op watergedragen matte muurverven. Deze zijn zeer ecologisch en bevatten weinig tot geen schadelijke stoffen.

Een matte verf is over het algemeen te verkrijgen in zachte natuurlijke kleuren wat een rustig gevoel geeft.

Voordelen van een matte verf

Nou de eigenschappen en toepassingen van een matte verf duidelijk zijn, zal ik hieronder enkele voordelen benoemen.

 • Hechting: De hechting van een matte verf is over het algemeen zeer goed door de goede absorberende eigenschappen. Dit betekend dat je vaak maar één of twee lagen hoeft aan te brengen.
 • Onregelmatigheden verbergen: het bindmiddel van matte verf ligt op een oppervlak verder uit elkaar dan bij een hoogglans verf. Dit zorgt ervoor dat de verf poreus (dat het kan ademen) is. Deze eigenschap heeft als voordeel dat kleine onregelmatigheden op een muur verborgen blijven.
 • Lagere kosten: matte verf is over het algemeen goedkoper dan een hoogglans verf, omdat je een hoogglans verf vaak meerdere keren moet aanbrengen.
 • Reparatie mogelijk: door de poreuze eigenschappen van een matte verf kun je kleine beschadigingen bijwerken zonder een heel vlak of object opnieuw te moeten schilderen.

Nadelen van een matte verf

Het is aan jou de keus aan welke eigenschappen je de meeste waarde hecht. Daarom zal ik hieronder enkele nadelen benoemen.

 • Vlekgevoeligheid: het bindmiddel van een matte verf ligt verder uit elkaar wat het poreus maakt. Daardoor kan vuil zich beter hechten.
 • Schoonmaken: matte verf is slechter schoon te maken omdat het vuil daadwerkelijk in de poriën trekt. Het kan wel, maar het gaat minder makkelijk dan bij een hoogglans verf.

Eigenschappen van een hoogglans verf

Hoogglans verf geeft een luxe uitstraling aan je woonkamer. Deze verf is te verkrijgen in alle kleuren die je maar kunt bedenken. Dit maakt het assortiment een stuk breder.

Hoogglans verf creëert een ruimtelijk gevoel. Dit komt omdat het bindmiddel op het oppervlak heel dicht op elkaar ligt. Hierdoor word licht nauwelijks geabsorbeerd.

Hoogglans verf word vaak gebruikt op deuren, kozijnen en meubels.

Voordelen van een hoogglans verf

Evenals matte verf kent ook hoogglans verf zo z’n voordelen. Zie hieronder de belangrijkste.

 • Waterafwerend: deze verf is zeer waterafwerend waardoor het ideaal is voor in de badkamer en keuken. Hoogglans verf wordt zowel buiten als binnen gebruikt.
 • Hoge slijtvastheid: door de harde toplaag is een hoogglans verf erg slijtvast. Het is hierdoor beter beschermt tegen beschadigingen en gemakkelijker om vlekken te verwijderen.
 • Duurzaamheid: gemiddeld gezien gaat een hoogglans verf langer mee. Dit door zijn krachtige slijtvaste eigenschappen.

Nadelen van een hoogglans verf

Ook hoogglans verf kent enkele nadelen. Zie hieronder.

 • Onregelmatigheden zichtbaar: het bindmiddel van een hoogglans verf ligt op een oppervlak erg dicht bij elkaar. Daardoor is de lichtweerkaatsing groot en word elke oneffenheid duidelijk zichtbaar. Vul daarom eventuele gaten en kieren op met een daarvoor bestemd vulmiddel.
 • Reparatie niet mogelijk: bij hoogglans verf is het niet mogelijk een klein plekje bij te werken. Je moet dan het gehele object / vlak opnieuw schilderen.

Wat is nou de beste keus?

Hier is geen juist antwoord mogelijk want dit hangt volledig van je situatie af. Stel, je hebt een kleine woonkamer met normale lichtinval. Dan zou je bijvoorbeeld enkele meubels en deuren in hoogglans kunnen schilderen om zo een luxueuze ruimtelijke uitstraling te creëren.

Stel, je woonkamer is een stuk groter met veel lichtinval, neigt de keus eerder naar een matte look. Zo creëer je een rustige warme omgeving.

Vervolgens is het ook belangrijk waar je de verf wilt gebruiken. Voor een badkamer, keuken of buiten raad ik hoogglans aan. Dit door de hogere slijtvastheid en waterafwerende werking.

Voor de muren in een huiskamer zou ik eerder kiezen voor een matte look omdat zo oneffenheden verborgen blijven. En ja, die zitten eigenlijk altijd wel op je muur. Het voordeel van een matte muurverf is ook dat het goed hecht. Vaak is het al voldoende om één laag aan te brengen.

Hopelijk heb ik je een beetje opweg kunnen helpen om de juiste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie!

FAQ  

Wat zijn de voordelen van een matte verf?

– Goede hechting aan het oppervlak.
– Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt.
– Onregelmatigheden blijven verborgen.
– Over het algemeen is een matte verf goedkoper doordat je minder lagen hoeft aan te brengen.

Wat zijn de nadelen van een matte verf?

– Matte verf is vlekgevoelig.
– Matte verf is moeilijker schoon te maken.

Wat zijn de voordelen van een hoogglans verf?

– Waterafwerend.
– Hoge slijtvastheid.
– Hoge duurzaamheid.

Wat zijn de nadelen van een hoogglans verf?

– Onregelmatigheden van het oppervlak zullen goed zichtbaar zijn
– Gedeeltelijke reparatie niet mogelijk. Het hele object / vlak moet dan opnieuw geschilderd worden.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *