Je zult het vast en zeker herkennen dat je voor een schilderklus altijd te veel verf inkoopt. Allemaal leuk en aardig maar die potten verf wil je niet in huis hebben dus verdwijnen ze de schuur in. Je schuur is niet zo goed geïsoleerd dus bestaat de kans dat het er kan vriezen in de winter. Kan je verf eigenlijk wel tegen vorst?

Kan verf tegen vorst?

Je kunt er vanuit gaan dat een verf onbruikbaar is zodra deze bevroren is geweest. Dit omdat de eigenschappen van de verf ‘kapot’ zullen gaan. Bij korte blootstelling aan lichte vorst kan een watergedragen verf nog wel bruikbaar zijn.

Er zit wel degelijk een verschil tussen het vriespunt van een watergedragen verf en een terpentinegedragen verf. Een watergedragen verf bestaat zoals je waarschijnlijk al kunt raden, voor het grootste gedeelte uit water. Daarom heeft een watergedragen verf ook een vriespunt van 0°C.

Bij een terpentinegedragen verf ligt het vriespunt een stuk lager. Deze zal pas bevriezen op -20°C. Zodra de temperatuur onder de 0°C komt zal de verf stroperiger worden waardoor hij niet meer te verwerken is. Zet je de verf vervolgens weer op een warmere plek, is hij gewoon weer te gebruiken.  

Het maakt ook uit of het gebruikte of nieuwe verfpotten zijn. Bij een pot die al eerder open is geweest trekt namelijk makkelijker vocht naar binnen. Hierdoor zal de verf sneller bevriezen als deze op een koude plek staat en is de kans een stuk groter dat hij onbruikbaar word. Het vocht kan er tevens ook voor zorgen dat de verf gaat rotten.

Bevat een verf meer vluchtige organische stoffen (VOS) dan zal hij minder snel bevriezen. Dit komt omdat een verf met een hoger VOS-gehalte meer schadelijke stoffen bevat. Deze stoffen bevinden zich vooral in een terpentinegedragen verf en hebben een lager vriespunt dan een watergedragen verf. Zo zal bijvoorbeeld een muurverf eerder bevriezen dan een terpentinegedragen lak.

Kan je bevroren verf nog gebruiken?

Het is niet aan te raden een verf te gebruiken die bevroren is geweest. In de meeste gevallen zijn de eigenschappen van een verf ‘kapot’.

Als een verf licht bevroren is geweest kun je het nog overwegen om hem te gebruiken. De kwaliteit zal dan wel minder zijn. Mocht de verf stinken, is het beter om hem niet meer te gebruiken.

Is een verf echt een langere tijd hard bevroren geweest dan is de kans groot dat het een dikke klonterige pap is geworden. Het bindmiddel is dan uit de verf getrokken en er is vocht bij gekomen. Tref je de verf zo aan, dan is er nog maar één optie, weggooien.

We kunnen er dus vanuit gaan dat in de meeste gevallen in ons land alleen een watergedragen verf de kans heeft om te bevriezen. Mocht je een terpentine gedragen verf in je schuur hebben laten staan tijdens vorst, is dit niet ideaal maar je kunt hem nog wel gebruiken.

Waar kan ik het beste mijn verf bewaren?

Verf kun je het beste in een droge donkere ruimte op kamertemperatuur bewaren zoals in een kast of onder de gootsteen.

Zorg ervoor dat een gebruikte pot goed afgesloten is. Dit kun je doen door het blik te bedekken met huishoudfolie en vervolgens de deksel goed aan te drukken. Draai de pot vervolgens een keer om zodat de verf de randen goed afsluit. Plak tot slot een stukje tape op de pot en schrijf hier de datum op wanneer je hem voor het laatst gebruikt hebt.

Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je een watergedragen verf ongeveer 2 á 3 jaar kunt bewaren en een terpentine gedragen verf 3 á 4 jaar.

De belangrijkste factor die de levensduur van de verf bepaalt is dus de opslagplaats. Zet je een slecht afgesloten blik verf in een vochtige ruimte weg kan ik je garanderen dat hij een stuk sneller onbruikbaar is.

Vocht, UV-stralen en de temperatuur zijn de grootste factoren die voor de afbraak van het bindmiddel in een verf zorgen. Denk hier dus altijd over na bij het kiezen van een opbergplek voor je verf.

Is het toch mogelijk om verf in je schuur te bewaren tijdens de winter?

Het is zeker mogelijk om je verf tijdens de winter op te slaan in een schuur, mits aan de eisen word voldaan van de bovenstaande alinea. Je schuur moet dus goed geïsoleerd zijn en niet al te vochtig.

Voldoet je schuur niet aan deze eisen is het aan te raden je verf ergens anders op te slaan. Dit zal de levensduur en kwaliteit alleen maar ten goede komen.

Kan je buiten schilderen als het vriest?

Heel simpel gezegd, nee. Het is te koud en waarschijnlijk ook te vochtig waardoor de eigenschappen van je verf zullen afnemen. Denk hierbij aan de verwerking, hechting en het droogproces.

Als richtlijn zou je 0°C aan kunnen houden. Ook dit is niet ideaal maar het zou dan mogelijk zijn mits je een geschikte verf koopt die bestendig is tegen lage temperaturen.

Ook moet je rekening houden dat de luchtvochtigheid lager is dan 90% en de verf genoeg droogtijd heeft voordat er dauwvorming in de lucht ontstaat. Door de lage temperatuur zal de verf namelijk langzamer drogen dan normaal gesproken.

Schilders lossen dit vaak op door het gebied waar geschilderd word af te dekken met een zeil. Ook plaatsen ze hier vaak een heater in zodat de temperatuur en luchtvochtigheid wat hoger worden. Hierdoor worden als het ware betere weersomstandigheden voor de verf gecreëerd.

FAQ

Kan verf tegen vorst?

Je kunt er vanuit gaan dat een verf onbruikbaar is zodra deze bevroren is geweest. Dit omdat de eigenschappen van de verf ‘kapot’ zullen zijn. Bij korte blootstelling aan lichte vorst kan een watergedragen verf nog wel bruikbaar zijn.

Kan je verf die bevroren is geweest nog steeds gebruiken?

Het is niet aan te raden een verf te gebruiken die bevroren is geweest. In de meeste gevallen zijn de eigenschappen van een verf ‘kapot’.

Waar kan ik het beste mijn verf bewaren?

Verf kun je het beste in een droge donkere ruimte op kamertemperatuur bewaren zoals in een kast of onder de gootsteen.

Kan je buiten schilderen als het vriest?

Heel simpel gezegd, nee. Het is te koud en waarschijnlijk ook te vochtig waardoor de eigenschappen van je verf zullen afnemen. Denk hierbij aan de verwerking, hechting en het droogproces.

Categorieën: Schilderen

1 reactie

Buiten schilderen in de winter? - Klusjesbaas · 16 mei 2023 op 13:26

[…] je weten of verf tegen vorst kan? Lees dan hier mijn artikel dat ik daarover geschreven […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *