Kan beits over verf

Wil je een oud geverfd meubel een nieuw leven inblazen en zat je te denken aan een beits. Dan is waarschijnlijk je volgende vraag: kan beits over verf? Op deze vraag zal ik je in dit artikel alle duidelijkheid geven.

Een beits kan prima over verf aangebracht worden. Deze combinatie kan juist een hele unieke look geven. Afhankelijk van de style die je wilt creëren is een bepaalde voorbehandeling van het hout nodig.

Je zult verbaasd zijn wat er allemaal mogelijk is met een combinatie van beits en verf. Om dat te kunnen begrijpen zal ik eerst het verschil uitleggen tussen de werking van een verf en een beits. Vervolgens zullen we het hebben over de verschillende stylen die je kunt creëren. Tot slot zal ik je alle duidelijkheid geven over de voorbehandeling van het hout. Benieuwd? Kom mee!

Kan een beits over verf?

Een beits en een verf zijn perfect samen te combineren. Dit kun je op drie manieren aanpakken: je kunt de verf helemaal wegschuren, je brengt de beits direct aan op de verf of je kiest voor een combinatie van beide.

Welke style je kiest is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ook zal het uitmaken of het te behandelen object binnen of buiten staat.

Zo kies je voor buiten waarschijnlijk meer voor de technische eigenschappen dan voor de ‘looks’. Hier zul je er bijvoorbeeld eerder voor kiezen om de verf compleet weg te schuren, om vervolgens een aantal lagen beits aan te brengen. Beits heeft namelijk een vochtregulerende werking en bied erg goede bescherming tegen weersinvloeden.

Voor binnen kies je waarschijnlijk eerder voor een combinatie van beide om een mooie authentieke look te creëren.  

Kortom, er is heel veel mogelijk. We zullen er nog eens wat dieper induiken!

Wat is het verschil tussen beits en verf?

Het grootste verschil tussen beits en verf is dat een beits vochtregulerend werkt en verf vochtwerend. Bij een beits zul je de nerven van het hout nog kunnen zien en bij een verf niet.

Om te kunnen begrijpen welke verschillende stylen je kunt creëren door een beits te combineren met verf is het handig om even kort de verschillen tussen beide uit te leggen.

De eigenschappen van verf

Verf is eigenlijk een bindmiddel gecombineerd met oplosmiddelen, hulpstoffen, vulstoffen en pigmenten die ervoor zorgen dat een verf bepaalde eigenschappen krijgt.

Er bestaan watergedragen verven en terpentinegedragen verven. De grootste verschillen tussen beide zijn dat een watergedragen verf sneller droogt, niet vergeeld en minder schadelijke stoffen bevat. Daarentegen is een terpentinegedragen verf een stuk duurzamer, heeft een uitstekende vloeiing en er is een hogere glansgraad te behalen.

Verf ligt als het ware op het hout. Zo vormt het een beschermende laag tegen vocht en andere weersinvloeden. Bij het aanbrengen van verf dient altijd eerst grondverf aangebracht te worden.

Een verf is te verkrijgen in mat, zijde mat, zijde glans en hoogglans.

De eigenschappen van beits

Er zijn transparante en dekkende beitsen. Zowel watergedragen als terpentinegedragen. Beits wordt vaak buiten gebruikt bij grove en zachte houtsoorten. Waarom? Omdat beits in het hout trekt. Hierdoor kan het hout ‘werken’. Vocht kan uit het hout maar trekt niet in het hout. Dit biedt dus de ideale bescherming.

Beits is altijd mat of zijde mat en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Wil je nou weten hoe je beits kunt verwijderen? Lees dan mijn andere artikel.

Beits aanbrengen door de verf compleet weg te schuren

De eerste manier om beits over verf aan te brengen is door de verf helemaal weg te schuren. Je hebt nu ‘schoon’ opgeschuurd hout en kiest dus volledig voor de werking en het uiterlijk van beits. Dit is eigenlijk het technische antwoord op de vraag: kan beits over verf?

Het is belangrijk dat je echt alle verf verwijdert zodat de beits goed in het hout kan trekken. Let op, je moet bij beits dus géén grondverf aanbrengen

Gebruik je een dekkende beits dan zul je in sommige gevallen de nerven van het hout nog kunnen zien. Wil je de structuur van het hout eruit laten springen? Kies dan voor een transparante beits. Elke vezel en houtstriem zal na aanbrengen extra tot z’n recht komen.

De rustieke look

Doormiddel van deze manier creëer je als het ware een look waardoor het lijkt alsof de verflaag verouderd is. Niet versleten maar dus verouderd. Dit geeft een meubel een vintage look.

Het is de meest simpele manier om een nieuwe look te creëren. Schuur de verf lichtjes op met een fijne korrel zodat de beits beter hecht aan het oppervlak. Breng vervolgens een transparante beits aan. En voilà, klaar is Kees.

Afhankelijk  van je smaak kun je bepalen hoeveel lagen beits je aan wilt brengen. Lees goed het etiket om de droogtijd te bepalen. Het is belangrijk om dunne lagen beits aan te brengen. Hoe meer lagen je aanbrengt des te ouder de verflaag zal lijken.

Breng de beits aan met een kwast en behandel het eventueel na met een verfspons.

Kan beits over verf

De authentieke look

Dit is naar mijn mening de look die de meeste mensen willen creëren als je naar dit onderwerp zoekt. Het is tevens ook het moeilijkste om dit te realiseren, wil je het echt goed doen.

Je creëert een authentieke versleten look doormiddel van een combinatie van beits over verf aan te brengen en op de juiste plekken de verf weg te schuren tot op het hout.

Wat je eigenlijk doet is de verf lichtjes opschuren en op slijtage en stootplekken schuur je de verf helemaal weg. Vervolgens breng je de beits aan. Zo creëer je diepte in je meubel wat zorgt voor een prachtige authentieke look.

Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Om de echte authentieke look te creëren is het van belang dat je dus niet zomaar ergens de verf compleet wegschuurd. Zo krijg je niet de gewenste look.

Gebruik hiervoor een beits naar keuze. Ik raad je aan om voor binnen een transparante watergedragen beits te gebruiken.

Breng de beits aan met een kwast en behandel het vervolgens met een verfspons voor het mooiste resultaat.

Het aantal lagen dat je aanbrengt is afhankelijk van je smaak. Zorg ervoor dat je geen nieuwe laag aanbrengt als de oude laag nog niet droog is. Hoe meer lagen beits je aanbrengt des te donkerder zal het ogen. Zorg ervoor dat je dunne lagen beits aanbrengt zodat je werk niet ineens is verpest.

Kan beits over verf

Welke voorbehandeling is er nodig?

Ben je van plan volledig over te gaan op beits dan is het van belang dat je de verf compleet verwijdert van het oppervlak. Doe dit doormiddel van een schuurmachine, schuurpapier of een afbijtmiddel.

Zorg er vervolgens voor dat het oppervlak compleet stof en vetvrij is voordat je de beits aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat beits perfect in het hout kan trekken waardoor het hout kan ‘werken’.

Kies je toch voor de rustieke of authentieke look dat is licht opschuren genoeg.

Wanneer gebruik je beits over verf?

Een combinatie van beits en verf is perfect als je een meubel een unieke look wilt geven. Denk hierbij aan een salontafel, stoel, dressoir of televisie meubel.

Stel, je hebt een woonkamer met een vintage look. Dan is het prachtig om een nieuw meubel zo te bewerken dat deze perfect in je woonkamer past.

Het is aan te raden om de combinatie van beits en verf binnen te gebruiken omdat je dit waarschijnlijk puur voor de ‘looks’ doet. Het kan wel buiten maar dat is minder duurzaam.

Vaak gebruiken we beits buiten. Dit biedt de perfecte bescherming voor bijvoorbeeld een schutting of tuinhuisje. Hier kiezen we er dan voor om alleen een beits te gebruiken door z’n vochtregulerende werking. Ook brengt dit de mooie houtstructuur naar boven.

Samenvattend

Kortom, een beits kun je prima aanbrengen over een oude verflaag. Je kunt hierdoor juist een hele unieke eigen look creëren.

Schuur de verflaag altijd iets op en zorg ervoor dat je het oppervlak stof en vetvrij maakt voordat je een beits aanbrengt.

Hoe je het hout moet voorbehandelen is afhankelijk van de look die je wilt creëren. Kies je voor een rustieke of authentieke look?

De combinatie van beits en verf is perfect binnen te gebruiken voor bijvoorbeeld een stoel of salontafel.

Kies voor binnen altijd voor een watergedragen beits. Deze bevat minder schadelijke stoffen.

FAQ

Kan beits over verf?

Een beits kan prima over verf aangebracht worden. Deze combinatie kan juist een hele unieke look geven. Afhankelijk van de style die je wilt creëren is een bepaalde voorbehandeling van het hout nodig.

Wat is het verschil tussen beits en verf?

Het grootste verschil tussen beits en verf is dat een beits vochtregulerend werkt en verf vochtwerend. Bij een beits zul je de nerven van het hout nog kunnen zien en bij een verf niet.

Wanneer gebruik je beits over verf?

Een combinatie van beits en verf is perfect als je een meubel een unieke look wilt geven. Denk hierbij aan een salontafel, stoel, dressoir of televisie meubel.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *