Je bent van plan je betonnen vloer te voorzien van een nieuwe kleur. Dan is het aller belangrijkste dat je zorgt voor een goede voorbehandeling van de ondergrond. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe verwijder je verf van beton?

Je kunt verf van beton verwijderen op vier manieren, namelijk: door te schuren, met een afbijtmiddel, door afbranden en met de hogedrukreiniger.

In dit artikel zal ik elke manier om verf van je beton te verwijderen uitgebreid uitleggen. Ook zal ik enkele voorbeelden noemen waar je welke manier het beste kunt toepassen. Vervolgens zal ik toelichten of het schadelijk voor je gezondheid is en waarom we eigenlijk verf moeten verwijderen. Benieuwd? We duiken erin!

Hoe verwijder je verf van beton?

Hoe je het beste je verf van het beton krijgt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te weten of de verf watergedragen of terpentinegedragen is, hoe groot het oppervlak is en hoe poreus het beton is. Deze informatie heb je nodig om bijvoorbeeld het juiste afbijtmiddel te kopen.

Verf van beton verwijderen door te schuren

Je kunt de verf van het beton verwijderen met behulp van een schuurmachine. Het voordeel hiervan is dat je geen chemicaliën nodig hebt en dat de ondergrond gelijk zo bewerkt is dat je er een nieuwe laag verf op aan kunt brengen.

Als je de verf van een muur wilt verwijderen raad ik het aan om een elektrische handschuurmachine te gebruiken. Voor een vloer is het makkelijker om een diamantschuurmachine te huren. Hierdoor kun je snel en effectief een groot oppervlak schuren.

Let er bij de diamantschuurmachine op dat je overal ongeveer evenveel druk zet. Doe je dit niet dan is het mogelijk dat er patronen op de ondergrond kunnen ontstaan.

Het voordeel van dergelijke schuurmachines is dat je er vaak een stofzuiger op aan kunt sluiten waardoor de schadelijke stoffen gelijk opgevangen worden en er weinig rotzooi blijft liggen.

Verf van beton verwijderen met een afbijtmiddel

Zorg er als eerste voor dat je het oppervlak stofzuigt zodat er geen vuil meer op ligt. Maak vervolgens een sopje met warm water en begin het oppervlak te schrobben. Dit zorgt ervoor dat de verf er uiteindelijk makkelijker af gaat.

Breng nu het afbijtmiddel aan. Zorg ervoor dat je het juiste afbijtmiddel koopt voor de juiste soort verf. Laat het afbijtmiddel een tijdje intrekken. Hoelang dit moet, hangt ook af van het afbijtmiddel.

Zodra het afbijtmiddel ingetrokken is kun je beginnen met het schoonschrapen. Kies voor een verfschraper van goede kwaliteit. Dan zal het een stuk makkelijker gaan en scheelt een hoop frustratie.

Mocht er nog verf op het oppervlak zitten herhaal dan de bovengenoemde stappen nog een keer.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het afbijtmiddel volledig van het oppervlak verwijdert. Doe dit door de ondergrond grondig te reinigen met water en een borstel. Ben je buiten aan de gang, kun je het beste de hogedrukreiger gebruiken.

Zorg ervoor dat je een veiligheidsbril draagt als je deze methode toepast. Een afbijtmiddel bevat vaak veel chemicaliën. Die wil je niet in je ogen krijgen.

Tip: als je niet weet of het een watergedragen of een terpentinegedragen verf is, kun je een heel makkelijk trucje toepassen. Breng op een doek een aardige hoeveelheid spiritus aan en wrijf dit voor zeker 20 seconden over de verf heen. Geeft de verf af en wordt hij stroperig, dan heb je waarschijnlijk met een watergedragen verf te maken.  

Verf van beton verwijderen door afbranden

Je kunt de verf ook van je beton verwijderen doormiddel van afbranden. Het is heel simpel. Je verhit het oppervlak met een verfbrander totdat de damp eraf komt. Vervolgens schraap je de verf eraf met een plamuurmes of verfschraper.

Bedenk van te voren wel goed dat deze manier enige schade aan de ondergrond kan veroorzaken. Mocht je deze ondergrond uiteindelijk weer opnieuw gaan schilderen maakt dat niet heel veel uit.

Het is aan te raden dit toe te passen bij kleine oppervlakten waar je met een schuurmachine niet goed bijkomt omdat het erg arbeidsintensief is. Ook komen er veel schadelijke stoffen vrij als je de verf aan het afbranden bent. Pas deze methode daarom ook altijd buiten toe en draag een veiligheidsbril en gezichtsmasker.

Verf van beton verwijderen met de hogedrukreiniger

Het enigste wat je nodig hebt is een hoge drukreiniger en stroom. Richt op het oppervlak waar de verf van verwijdert moet worden en voilà. Dit is de meest simpele manier maar waarschijnlijk ook de minst effectieve.

Ik raad deze manier alleen aan voor buitenshuis. Bijvoorbeeld als je betontegels in de tuin hebt liggen die geschilderd zijn. De meeste kans op slagen heb je als de verf al een beetje afgebladderd is. De kans is dan namelijk groot dat je de overige verf er ook zo afspuit.

Ga dit niet proberen als je van te voren al ziet dat de verf nog in goed staat is. Dit is overigens wel de minst schadelijke manier om je verf te verwijderen.

Is het schadelijk voor je gezondheid om verf van beton te verwijderen?

Verf van beton verwijderen is niet gezond. De mate van schadelijkheid is afhankelijk van een aantal factoren: de soort verf die je moet verwijderen, welke manier je hiervoor gebruikt en of je de juiste beschermingsmiddelen draagt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en mondmasker.

Zo verschilt het of je met een watergedragen of terpentinegedragen verf te maken hebt. In een terpentinegedragen verf zitten over het algemeen meer vluchtige organische stoffen (VOS). Dit zijn over het algemeen schadelijke stoffen.

Van de vier manieren is de meest schadelijke manier het afbranden. Hierbij komen schadelijke dampen en nevels vrij die je gemakkelijk kunt inademen.

Het schuren hoeft niet heel schadelijk te zijn als je zorgt voor een goed afzuiging. Heb je dit niet, adem je de fijne stofdeeltjes gemakkelijk in.

Bij een afbijtmiddel komen chemische stoffen vrij waardoor dit wederom schadelijk kan zijn bij inademing. Afhankelijk van het soort afbijtmiddel is het ook mogelijk dat deze brandplekken kan veroorzaken bij aanraking.

Waarom verwijder je verf van beton?

Een nieuwe laag verf aanbrengen kan pas nadat de oude laag verf helemaal verwijdert is en het oppervlak geschuurd, schoongemaakt en ontvet is. Doe je dit niet dan zal je verf slecht hechten en is de kans groot dat je binnen de kortste keren alles weer opnieuw kunt schilderen.

Mocht je de oude verflaag niet helemaal verwijderen en je bent van plan een hoogglansverf aan te brengen, dan zal dit naast het hechtprobleem ook nog eens een lelijk effect geven. Er zit dan namelijk een structuurverschil op het oppervlak, wat bij een hoogglansverf extra opvalt.

Conclusie

Kortom, verf kun je van beton verwijderen doormiddel van te schuren, een afbijtmiddel te gebruiken, door afbranden en met de hogedrukreiniger.

Welke methode je kiest is dus afhankelijk van de locatie (denk aan binnen of buiten), de soort verf en in welke staat de verf verkeerd.

Op de hogedrukreiniger na is elke methode schadelijk. Door de juiste beschermingsmiddelen te dragen kun je de schadelijkheid beperken. Het hangt natuurlijk ook van de soort verf af want in terpentinegedragen verf zitten meer schadelijke stoffen dan in een watergedragen verf.

De voornaamste reden om een oude laag verf te verwijderen is, dat een nieuwe laag verf anders slecht zal hechten. De kans is dan groot dat je binnen de kortste keren weer opnieuw kunt beginnen.

FAQ

Hoe verwijder je verf van beton?

Je kunt verf van beton verwijderen op vier manieren, namelijk: door te schuren, met een afbijtmiddel, door afbranden en met de hogedrukreiniger.

Is het schadelijk voor je gezondheid om verf van beton te verwijderen?

Verf van beton verwijderen is niet gezond. De mate van schadelijkheid is afhankelijk van een aantal factoren: de soort verf die je moet verwijderen, welke manier je hiervoor gebruikt en of je de juiste beschermingsmiddelen draagt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en mondmasker.

Waarom verwijder je verf van beton?

De voornaamste reden om een oude laag verf te verwijderen is, dat een nieuwe laag verf anders slecht zal hechten. De kans is dan groot dat je binnen de kortste keren weer opnieuw kunt beginnen.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *