Hoe verwijder je beits

Hoe verwijder je beits? Deze vraag komt waarschijnlijk bij je naar boven drijven als bijvoorbeeld je schutting is voorzien van een dekkende beits en je wilt er een transparante beits op hebben. In dit artikel ga ik je daar alle duidelijkheid over geven!

Beits kun je op drie manieren verwijderen, namelijk: afbijten, schuren of afbranden. Welke manier je het beste kunt gebruiken, hangt af van het te bewerken object en of deze zich binnen of buiten bevind.

In dit artikel zal ik je tot in de puntjes uitleggen hoe je het beste een beits kunt verwijderen. Ook leg ik het verschil uit tussen een transparante en dekkende beits. Tot slot zal ik je vertellen wat het verschil tussen beits en lak is en wanneer je beide materialen het beste kunt gebruiken.

Hoe verwijder je beits?

Beits kun je op meerdere manieren verwijderen. De manier word bepaald aan de hand van het te bewerken object. Er zit namelijk een dermate groot verschil in het verwijderen van beits op je trap of dat van je schutting. Stel, je gaat met een verfbrander en schraper aan de gang op je trap is de kans groot dat je het hout beschadigt. In deze situatie is het beter om de beits van het hout af te schuren. Hieronder zal ik de drie manieren om beits te verwijderen uitleggen!

Afbijten

Beits kun je verwijderen met behulp van een afbijtmiddel. Zoek eerst goed op welk soort afbijtmiddel u het beste kunt gebruiken. Hier zit namelijk wel degelijk verschil in. Breng vervolgens het afbijtmiddel aan op het te bewerken object. Laat dit vervolgens even intrekken, zodat je daarna gemakkelijk met een verfkrabber de beits kunt verwijderen.

Afbijtmiddel kent twee grote voordelen. Het is erg gemakkelijk aan te brengen in moeilijk te bereiken hoeken en het bewerkingsproces is een stuk minder intensief dan schuren en wegbranden.

Enkele nadelen van het gebruik van een afbijtmiddel zijn, de chemische stoffen die vrijkomen en dat afbijtmiddel soms slechter werkt op dekkende beitsen. Draag daarom ook altijd handschoenen en een veiligheidsbril. Doordat er chemische stoffen vrijkomen is het aan te raden deze manier van beits verwijderen buiten uit te voeren.

Tot slot dient u het hout goed schoon te maken voordat u het opnieuw gaat behandelen.

Schuren

Beits is ook te verwijderen door te schuren. Het is aan te raden om voor grotere oppervlakten een deltaschuurmachine te gebruiken. Met deze schuurmachine kom je ook gemakkelijk in de hoeken. Begin met een grove korrel en eindig met een fijne korrel (P80 -> P240 -> P360).

Deze manier van het verwijderen van beits heeft als groot voordeel dat je het minste kans hebt op beschadigingen aan het materiaal. Deze manier is zowel binnen als buitenshuis aan te raden.

Afbranden

De laatste manier om beits te verwijderen is om het af te branden. Hiervoor gebruik je een verfbrander en een verfschraper. Verhit de beits met de verfbrander en gebruik de verfschraper vervolgens om de beits van je materiaal te schrapen.

Vaak word dit gedaan als er een dikke laag beits op het materiaal zit. Na het afbranden is het aan te raden om het bewerkte stuk nog even na te schuren. Deze manier is om brandveiligheids redenen buitenshuis aan te raden.

Wat zijn de verschillen tussen transparante en dekkende beits?

In grote lijnen is het verschil tussen deze twee soorten dat je na het aanbrengen van transparante beits nog steeds duidelijk de nerven van het hout ziet. Het hout is nu wel beschermt tegen UV-stralen, vocht van buitenaf en schimmel.

Bij een dekkende beits zie je vaak nog steeds de structuur van het hout maar wel in veel mindere mate dan bij een transparante beits. In sommige gevallen moet je eerst een laag grondverf aanbrengen voordat je een dekkende beits op het hout smeert. Dit is niet altijd het geval, dus check altijd eerst even het etiket. Over het algemeen bied een dekkende beits een betere bescherming tegen UV-stralen, vocht van buitenaf en schimmel.

Over het algemeen hanteren we een dekkende beits voor buiten en een transparante beits voor zowel binnen als buiten. Koop voor binnen altijd een watergedragen beits in verband met de chemische stoffen die vrijkomen. In een terpetine gedragen beits zitten namelijk een stuk meer vluchtige organische stoffen (VOS). Wil je hier meer over weten, lees dan mijn artikel over de schadelijke stoffen die zich in verf bevinden.

Wat zijn de verschillen tussen beits en lak?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen beits en lak (in de volksmond vaak verf genoemd). Beits trekt daadwerkelijk in de poriën van het hout waardoor het vochtregulerend werkt. Vocht dat in het hout zit kan zo naar buiten treden. Hierdoor blijft het hout goed beschermt tegen weersinvloeden en UV-straling.

Het grote voordeel van beits is dat de levensduur van hout aanzienlijk toeneemt. Qua onderhoud is aan te raden om de beits om de 3 à 5 jaar opnieuw aan te brengen. Verder is een beits altijd mat of zijde mat.

Ook een lak bied bescherming tegen weersinvloeden en UV-straling, maar het grote verschil met beits is dat lak niet in het hout trekt. Lak ligt als het ware op het hout. Het nadeel hiervan is dat het hout minder kan ‘werken’ waardoor de mogelijkheid ontstaat dat er na enige tijd scheuren kunnen ontstaan. Daarom bied beits vaak een betere bescherming voor buiten.

Een ander voordeel van lak (vooral binnen) is dat het langer meegaat dan beits. Je hoeft lak niet om de 3 à 5 jaar opnieuw aan te brengen.

Voor lak heb je vaak eerst een grondverf nodig, waardoor je na het lakken geen houtstructuur meer zult zien. Verder is lak in veel meer verschillende kleuren te verkrijgen. Je kunt vervolgens kiezen voor hoogglans, mat en zijdemat.

Tip! Zet nooit iets in de lak als je niet het hele oppervlak kunt behandelen. Hierdoor kan alsnog vocht in het hout trekken. Dit kan vervolgens niet meer uit het hout waardoor de kans groot is dat houtrot kan ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de palen van een schutting die al in de grond staan.

Kortom, beide bieden ze bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden. Beits net iets beter dan lak maar daarentegen is lak in veel meer verschillende kleuren te verkrijgen. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat!

Wanneer gebruik je beits?

Door de beschermende en vochtregulerende eigenschappen word een beits vooral buiten gebruikt. Denk hierbij aan schuttingen, tuinhuisjes, overkappingen of tafels.

Wanneer gebruik je lak?

Een lak word zowel binnen als buiten (minder vaak) gebruikt. Wil je het buiten gebruiken, zorg er dan voor dat je het hele oppervlak kunt behandelen, zoals bijvoorbeeld bij een dakgoot. Binnen word lak vooral op meubels gebruikt.

FAQ

Hoe verwijder je beits?

Beits kun je op drie manieren verwijderen, namelijk: afbijten, schuren of afbranden. Welke manier je het beste kunt gebruiken, hangt af van het te bewerken object en of deze zich binnen of buiten bevind.

Wat zijn de verschillen tussen een transparante en dekkende beits?

Het grootste verschil is dat na aanbrengen van een transparante beits de nerven van het hout nog steeds zichtbaar zijn. Bij een dekkende beits heb je vaak eerst grondverf nodig wat resulteert in een betere bescherming van het hout.

Wat zijn de verschillen tussen beits en lak?

– Een beits trekt in het hout en een lak dekt het hout als het ware af.
– Bij een beits is de structuur van hout nog waar te nemen. Bij een lak is dit niet het geval.
– Verder moet je een beits elke 3 à 5 jaar onderhouden. Een lak gaat over het algemeen langer mee.
– Bij beits kan het hout ‘werken’ en bij lak niet waardoor de mogelijkheid ontstaat dat er op een bepaald moment scheuren in de lak kunnen ontstaan.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *