Hoe verf je tuintegels

Wil jij je voor of achtertuin een frisse look geven Dan zou je de overweging kunnen maken om je tuintegels te verven. Vaak denken we als eerste aan een complete tuinrenovatie maar dit is helemaal niet nodig. Door je tuintegels te verven creëer je een compleet nieuwe look, die je ook nog is een hoop geld scheelt. Maar hoe verf je nou eigenlijk tuintegels?

Hoe verf je tuintegels?

Tuintegels verf je door eerst een primer aan te brengen zodat de verf vervolgens goed hecht. Je kunt kiezen voor een betonverf, wegenverf of twee componenten coating. De grootste verschillen hiertussen zijn vooral de slijtvastheid, het onderhoud en de prijs.

In dit artikel zal ik het hebben over de voordelen van het verven van je tuintegels. Verder zal ik het hebben over de voorbehandeling die nodig is en zal ik de drie opties uitgebreid toelichten.

Voordelen van het verven van tuintegels

Het verven van je buitentegels kent een aantal grote voordelen. Ik zal ze hieronder is opsommen.

 • Beschermt: je tegels zijn beter beschermt tegen UV-stralen en andere weersinvloeden. Verder zorgt de verf er ook voor dat er minder groene aanslag kan vormen op je tegels. Mocht er toch wat mos of algvorming ontstaan haal je dit er doorgaans makkelijker af doordat de verf als het ware een laagje vormt op de tegel.
 • Goedkoop: één ding is zeker. In vergelijking met een tuinverbouwing ben je nu super goedkoop uit. Toch creëer je een compleet nieuwe look met weinig arbeid.
 • Bedekt slijtage: Is je tuin al wat jaartjes oud, dan is de kans aanwezig dat je tegels door de jaren heen wat gerbuikssporen opgelopen heeft. Een verf of coating zal dit mooi verbergen.

Moet ik mijn tuintegels schoonmaken?

Dit is misschien wel één van de belangrijkste punten. Doe je dit niet, zal al je moeite voor niks geweest zijn. Verf hecht namelijk niet op een groen aangeslagen tegel.

Tuintegels schoonspuiten?

Haal als eerste alle onkruid en plantjes tussen de tegels vandaan zodat je hier later geen last van hebt. Maak vervolgens de tegels grondig schoon met een hogedrukspuit zodat er geen groene aanslag meer op zit. Ga nu niet gelijk aan de slag maar laat ze eerst goed drogen.

Heb ik grondverf of primer nodig?

Gebruik op tuintegels een primer en geen grondverf. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dat je bij poreuze tegels minder lagen hoeft aan te brengen. Je kunt het ook niet doen, maar dan zul je meerdere lagen verf aan moeten brengen. Hierdoor word het resultaat minder mooi en zal de verf sneller afbladderen.

Vaak word grondverf en primer gezien als ‘hetzelfde’. De functie van beide producten is inderdaad hetzelfde maar de eigenschappen zijn verschillend. Zo zorgt een grondverf ervoor dat een oppervlak egaal word en volgende lagen verf beter hechten. Een primer heeft als voornaamste eigenschappen dat het beschermt tegen roestvorming en UV-stralen. Ook primer zorgt voor een betere hechting.

Welke primer moet ik gebruiken op mijn tuintegels?

Gebruik op tuintegels altijd een terpentine gedragen primer op polyurethaanhars. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor soort tegels je hebt, om zo te bepalen welke primer je moet halen. Zijn het tegels met een open structuur of tegels met een dichte structuur?

Je kunt dit zelf heel simpel testen door een beker water over een tegel te gooien. Trekt het water in de tegel dan heeft het een open structuur. Blijft het water erop liggen dan heeft het een dichte structuur.

Over het algemeen hebben natuursteen tegels en geglazuurde tegels een dichte structuur en beton tegels een open structuur.

Hoeveel lagen moet ik aanbrengen?

Dit is wederom afhankelijk van de soort primer maar over het algemeen kunnen we één laag hanteren. Check daarom altijd even het etiket.

Welke verf kan ik gebruiken?

Hier zijn meerdere opties mogelijk. Er zijn goedkopere en duurdere opties. Ik zal ze hieronder allemaal even toelichten.

Primer:

Kies de juiste primer (aan de hand van je tegels) en zorg dat je een kleur naar keuze hebt. Breng minimaal twee lagen primer aan op je tegels. Deze optie zou ik kiezen voor plekken waar niet tot weinig overheen gelopen wordt. De slijtvastheid is namelijk niet heel hoog en je zult het elk jaar opnieuw moeten aanbrengen.

Betonverf:

Kies een terpentine gedragen betonverf. Deze heeft een hogere stoot en slijtvastheid dan een watergedragen betonverf. Het voordeel van betonverf is dat je deze in elke te bedenken kleur kunt krijgen voor een relatief lage prijs.

Breng na de primer nog twee lagen betonverf aan. Voor het beste resultaat zul je ook betonverf elk jaar moeten onderhouden. Het verschil met alléén primer is, dat je hier wel overheen kunt lopen.

Wegenverf:

De derde optie is wegenverf. Het voordeel hiervan is dat deze verf erg slijtvast is (meer dan betonverf). Het nadeel is echter dat deze verf in niet heel veel verschillende kleuren te verkrijgen is.

De verf gaat over het algemeen langer mee. Reken op zo’n 2 tot 3 jaar onderhoudsvrij. Dit hangt natuurlijk ook van de belasting af.

Twee componenten coating:

Dit is de beste optie als het aankomt op slijtvastheid, aanslag op de tegels en bescherming tegen UV-stralen. Kies voor buiten wel een twee componenten coating op polyurethaanhars. Deze is nog sterker. Vaak wordt deze epoxy in bedrijfshallen gebruikt.

Deze epoxy is in veel verschillende kleuren te verkrijgen en je hoeft niet persé een primer te gebruiken. Het nadeel is dat dit in eerste instantie wel de duurste optie is. Op lange termijn waarschijnlijk niet want je hoeft het niet zo vaak te onderhouden.

De technische gegevens

Hieronder zie je een tabel waarin ik enkele technische gegevens van de betreffende producten genoteerd heb. Let op, dit zijn gemiddeldes.

 Verbruik per 1KGPrijs per 1KGAantal lagenOnderhoud
Primer7m2€18,-21 jaar
Betonverf10m2€25,-21 jaar
Wegenverf10m2€30,-22- 3 jaar
Twee comp. coating5m2€25,-25 > jaar

Waar breng je de verf mee aan?

Alle varianten breng je aan met een kortharige nylon roller. De randjes kun je eventueel met een kwast doen. Zorg er altijd voor dat je alles afplakt voor het mooiste resultaat.

Welke verf moet ik nou kiezen voor in mijn tuin?

In de meeste gevallen zal ik voor betonverf of wegenverf gaan. Alléén een primer is puur voor de sier. Hier kan je dus niet overheen lopen. Bij wegenverf en betonverf wel.

Dan is de volgende afweging de kleur en het onderhoud. Betonverf is er in veel meer kleuren maar wegenverf is weer een stukje onderhoudsvriendelijker.

Twee componenten coating vind ik persoonlijk een beetje overdreven voor een tuin. Dit word vaak toegepast in bedrijfshallen waar de hele dag heftrucks, vrachtwagens, noem maar op, overheen rijden.

Samengevat: hoe verf je tegels?

 1. Maak de tegels schoon

  Spuit de tegels schoon met een hogedrukreiniger en verwijder al het onkruid en mos

 2. Laat de tegels goed drogen

 3. Breng de juiste primer aan

  Kies dan in ieder geval voor een terpentine gedragen primer op polyurethaanhars

 4. Breng je gekozen verf uit

  Afhankelijk van de verf bepaal je hoeveel extra lagen je moet aanbrengen

 5. Laat de verf goed drogen

  Zorg er voor dat de verf compleet uitgehard is voordat je er overheen gaat lopen. Dit is per verf verschillend en is te vinden op het etiket.

FAQ

Hoe verf je tuintegels?

Tuintegels verf je door eerst een primer aan te brengen zodat de verf vervolgens goed hecht. Je kunt kiezen voor een betonverf, wegenverf of twee componenten coating. De grootste verschillen hiertussen zijn vooral de slijtvastheid, het onderhoud en de prijs.

Wat zijn de voordelen van het verven van je tuintegels?

– Goedkope nieuwe look.
– Beschermt tegen weersinvloeden.
– Bedekt slijtage aan een tegel.

Welke primer moet ik gebruiken op mijn tuintegels?

Gebruik op tuintegels altijd een terpentine gedragen primer op polyurethaanhars.

Welke verf kan ik gebruiken?

– Primer.
– Betonverf.
– Wegenverf.
– Twee componenten coating.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *