Hoe schilderen zonder strepen

Als je van plan bent om je huis opnieuw te schilderen, is het wel zo belangrijk om te weten hoe je kunt schilderen zonder strepen te krijgen. Strepen kunnen je project volledig verpesten en ervoor zorgen dat al de effort die je erin hebt gestopt voor niks is geweest. Maar hoe doe je dit dan? Hoe schilder je zonder strepen?

Je schildert zonder strepen door het oppervlak goed voor te bereiden, de juiste verf en gereedschappen te gebruiken, de verf gelijkmatig aan te brengen, snel maar zorgvuldig te werk gaat, je de juiste techniek toepast, je in de juiste omstandigheden werkt en je de kwast of roller niet overbelast.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je kunt schilderen zonder strepen te krijgen. Benieuwd? We duiken erin!

Stap 1: Bereid het oppervlak voor

Voor het beste resultaat om te schilderen zonder strepen is het van belang om het oppervlak goed voor te bereiden. Dit wordt vaak over het hoofd gezien wat kan resulteren in een slecht uitziend onprofessioneel resultaat.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het oppervlak goed voor te bereiden:

  • Maak het oppervlak goed schoon: Verwijder met een doek het vuil of stof wat zich op het oppervlak bevindt. Mocht het oppervlak vettig zijn, reinig het dan met een speciale daarvoor bedoelde verfreiniger, verfontvetter, schoonmaakazijn, afwasmiddel of groene zeep. Breng het reinigingsmiddel aan met een spons of doek en spoel dit vervolgens af met water. Zorg ervoor dat het oppervlak goed droog is voordat je begint met schilderen.
  • Repareer eventuele beschadigingen: Mocht het oppervlak beschadigt zijn, zoals scheuren en deuken, dan moeten deze eerst gerepareerd worden. Doe je dit niet dan krijg je geen mooi eindresultaat. Gebruik een vulmiddel om het oppervlak te repareren. Schuur dit vervolgens op en maak de bewerkte plek weer schoon.
  • Breng een primer aan: Mocht eenoppervlak nooit eerder geschilderd zijn, is het raadzaam om eerst een primer aan te brengen. Deze primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dat het oppervlak egaler is.
  • Afplakken: Gebruik schilderstape om eventuele gebieden te beschermen tegen verf. Dit is niet leuk om te doen en kost wat tijd maar zorgt wel voor een prachtig eindresultaat.

Bereid je het oppervlak niet voor dan is het vaak nog vuil of vettig, wat ervoor kan zorgen dat de verf niet goed hecht of dat er juist strepen ontstaan. Dit wil je natuurlijk niet.

Stap 2: Kies de juiste verf en gereedschappen

Het kiezen van de juiste verf en gereedschappen is essentieel om te kunnen schilderen zonder strepen en het beste eindresultaat te bereiken. Hieronder benoem ik enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste verf en gereedschappen:

  • Type verf: Kies het juiste type verf dat geschikt is voor het oppervlak dat je wilt gaan schilderen. Zo heb je watergedragen (acryl) verf, terpetinegedragen (alkyd) verf en olieverf. Vaak kies je voor een watergedragen verf als je binnen in huis je muren gaat schilderen. Waarom? Dat leg ik in dit artikel verder uit. In een kelder gebruik je bijvoorbeeld weer een ander soort verf dan in de woonkamer of badkamer. Dit, omdat de verf in deze ruimtes verschillende eigenschappen moet bevatten.
  • Kwaliteit van de verf: Kies een verf van hoge kwaliteit om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk strepen ontstaan. Kwaliteitsverf bevat meer pigment, de kleuren blijven beter behouden en hij droogt egaler op wat de kans op strepen verminderd. Het is vaak wat duurder maar voor het mooiste resultaat is het zeker aan te raden.
  • Kwasten en rollers: Kies de juiste kwasten en rollers bij de verf die je hebt gekozen. Zo gebruik je voor watergedragen verf synthetische kwasten en rollers en voor terpetinegedragen verf gebruik je kwasten van varkenshaar en rollers van mohair (viltroller). Bij een vlak oppervlak gebruik je een roller met korte haren en bij een ruw oppervlak kies je voor een roller met lange haren. Goedkopere kwasten en rollers kunnen strepen en haren achterlaten op het oppervlak. Dit wil je natuurlijk zeker niet.
  • Overige gereedschappen: wees altijd goed voorbereid voordat je begint. Zorg er daarom voor dat je genoeg verfbakjes, roerspatels, schilderstape en eventueel handschoen hebt.

Het kan lastig zijn om de juiste verf en gereedschappen uit te kiezen, leg daarom bij twijfel je persoonlijke situatie voor aan een specialist in een verfwinkel. Die zullen je altijd de goede richting in sturen.

Stap 3: Werk in de juiste omstandigheden

De omstandigheden waarin je schildert, kunnen invloed hebben op je eindresultaat. Hoe warmer het is, hoe sneller de verf droogt wat de kans op strepen vergroot. Werk daarom in een droge, goed geventileerde kamer, op kamertemperatuur. Het is daarom ook aan te raden een verf te kiezen met een hogere ‘open-tijd’. De ‘open-tijd’ zorgt ervoor dat de verf minder snel opdroogt.

Verder is het aan te raden om te schilderen met natuurlijk daglicht of goede verlichting. Zoals je ondertussen al weet is het belangrijk om gelijkmatig te schilderen. Bij slechte verlichting is het moeilijker te zien of er strepen ontstaan wat je eindresultaat kan beïnvloeden.  

Stap 4: Breng de verf gelijkmatig aan

Om te kunnen schilderen zonder strepen, moet je de verf gelijkmatig aanbrengen. Begin met het aanbrengen op de randen en hoeken van het oppervlak en zorg ervoor dat de verf gelijkmatig verdeeld is. Doe dit met een kwast. Zorg ervoor dat je de verf iets dikker aanbrengt dan je zelf zult denken zodat het niet te snel droogt en je beter in elkaar over kunt schilderen.

Bij gebruik van een roller is het van belang dat je de verf gelijkmatig verdeeld over de roller. Doe dit door de roller door de verf te halen en uit te rollen in een verfrooster of verfbak. Breng de verf vervolgens gelijkmatig aan op het oppervlak. Gebruik lange, gelijkmatige slagen om de verf te verdelen.

Stap 5: Gebruik de juiste techniek

Voor het beste resultaat is het aan te raden om nat-in-nat te schilderen. Dit houdt in dat je het te schilderen oppervlak denkbeeldig in gelijkmatige vlakken indeelt. Zorg ervoor dat je vlak voor vlak schildert en dat de verf in de tussentijd nog niet opgedroogd is. Begin in het midden van het vlak en werk zo van boven naar beneden of van links naar rechts. Gebruik een gelijkmatige druk op de kwast of roller en zorg ervoor dat de verf goed verdeeld is over het oppervlak.

Het is van belang dat je snel werkt en gelijk doorgaat naar de volgende sectie. Neem dus tussendoor geen pauze als je een oppervlak begint te schilderen. Dan droogt de verf, wat resulteert in strepen als je weer verder gaat.

Verwijder eventuele schilderstape of afdekkingen direct nadat je klaar bent met schilderen om te voorkomen dat de verf droogt en eraan vast blijft plakken.

Stap 7: Laat de kwast of roller het werk

Om strepen te voorkomen is het aan te raden niet te hard te drukken op een roller. Dit zorgt voor een ongelijkmatige verdeling van de verf wat ervoor zorgt dat er strepen ontstaan. Laat de roller het werk doen. Dit geldt ook voor een kwast. Breng voldoende verf aan op de kwast en gebruik de losse pols om alle ronden en hoekjes te schilderen.

Te veel verf op de kwast of roller kan leiden tot druppels of strepen. Vermijd dit door de roller regelmatig uit te rollen op een verfrooster of in een verfbak. Gebruik je een kwast, strijk dan de overtollige verf af langs de rand van het blik

Conclusie

Schilderen zonder strepen vereist dus aandacht voor detail en een zorgvuldige aanpak. Door het oppervlak op de juiste manier voor te bereiden, de juiste verf en gereedschappen te gebruiken en de juiste techniek te hanteren kun je een professioneel uitziend eindresultaat bereiken.

Het is ook van belang dat je in een droge, goed geventileerde ruimte te werk gaat, waar de temperatuur tussen de 10 en 20 graden is. Breng de verf gelijkmatig aan en laat vooral de kwast of roller het werk doen.

Volg je al de bovenstaande stappen is de kans op strepen in je schilderwerk een stuk kleiner. Het blijft een vaardigheid die oefening vereist. Ben je niet tevreden met je werk, begin dan gewoon weer opnieuw totdat het gewenste resultaat behaald is.

Categorieën: Schilderen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *